Skip to content
Videnshub | Blog | Blogindlæg

Hjælpepakker udskyder tvangsopløsninger af virksomheder

Fremhævet blogindlæg billede

91.000 danske virksomheder. Så mange har fået kompensation i forbindelse med den igangværende Corona-pandemi. Udover kompensationsordningerne er der en række andre tiltag, der har til formål at få virksomhederne helskindet gennem krisen: Forlænget regnskabsindberetning, udskudte skatter og momslån. Men hvordan klarer virksomhederne sig så? Vi har kigget på data.

Virksomhederne lever endnu: Ingen stigning i konkurser

I perioden marts til december 2021 er godt 27.000 selskaber ophørt (dvs. enten opløste efter erklæring fra virksomheden selv, ramt af konkurs, tvangsopløst eller på anden måde stoppet), hvilket ikke er en mærkbar ændring i forhold til de foregående år. Samme tendens ser vi, når man kigger på enkeltmandsvirksomheder: Her er omkring 17.000 CVR-numre ophørt – hvilket er et antal helt på linje med de foregående år.

Kort sagt kan man sige – at der ikke kan ses en stigning i antal konkurser eller lukkede selskaber i coronatiden – men om det er fordi, de er udskudt til næste år, eller virksomhederne rent faktisk er reddet, kan data endnu ikke svare på.

Udskydning i tvangsopløsninger

Særlig interessant bliver det dog, når man kigger ned i tallene om tvangsopløsninger. Hvor der i de tidligere år har været et markant antal virksomheder, der blev meldt under tvangsopløsning i august – ser vi i år dette peak i oktober:

Dette peak kan sandsynligvis forklares med det store antal virksomheder, der har pligt til at indberette regnskab 31.5 – og som derfor er blevet tvangsopløst af Erhvervsstyrelsen grundet manglende regnskab indleveret i august (3 måneder efter fristen). Regnskabsfristen blev udskudt 3 måneder grundet corona – hvilket forventes at være grunden til denne forskydning af tidspunktet for de mange tvangsopløsninger.

Over 70.000 nye firmaer

I samme periode - marts til december - er 72.070 nye firmaer startet op, og interessant nok er dette antal en rekord for perioden - og små 5.000 virksomheder flere end samme periode i 2019.

Forklaringen af de mange nyopstartede selskaber skal findes ved at dykke ned i virksomhedstyperne: Her kan man se, at antallet af frivillige foreninger stiger væsentligt i 2020. Hvor der i de foregående år er stiftet under 10.000 frivillige foreninger i marts til december, løber dette tal i 2020 op på 15.453 foreninger. Andelen af IVS'ere er faldet markant i år - men her skal forklaringen findes i lovgivningen og ikke i coronatiden.

Vil du vide mere?

Vil du have indsigt i denne data - eller andet virksomhedsdata - er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. +45 71 74 78 12 eller contact@lassox.com. Du kan også gratis prøve vores markedsdataløsning - hvor du kan få indblik i virksomheder og markeder og eksportere data til dit eget CRM-system eller excel.

Nyhedsbrev

Vil du holdes opdateret?