Skip to content
Videnshub | Blog | Blogindlæg

71.000 nyoprettede virksomheder i Danmark 2020

Fremhævet blogindlæg billede

For de fleste har COVID19 betydet et hårdt år med mange prøvelser, men tilsyneladende har 2020 også budt på positive historier.  I hvert fald er der sket en stigning i antal af nyoprettede virksomheder i forhold til de foregående år, og i slutningen af året var antallet af arbejdspladser højere end i starten af året.

I 2020 blev der oprettet 71.000 nye CVR-numre, der i alt bidrager til dansk økonomi med samlet set 28.988 nye arbejdspladser. Den samlede mængde af ansatte i danske virksomheder er også i slutningen af året tilbage over niveauet for starten af året – på trods af en nedgang i april/maj.

Flere arbejdspladser nu end før Corona

For nogen vil det nok være overraskende, at tallene viser, der i slutningen af året er flere personer ansat i danske virksomheder end før corona satte ind: 3,2 millioner lønsedler udskrev danske virksomheder i slutningen af november 2020 (godt 100.000 flere end januar 2020).

Dette kan – som nævnt – skyldes, at der ikke er set den forventede nedgang i antallet af virksomheder – samtidig med, at flere brancher har ansat flere medarbejder i løbet af efteråret og kompensationsordninger. Godt nok dykkede dette antal i april/maj med 200.000, men allerede fra august var antallet oppe igen.

Eksempelvis viser tallene fra den samlede restaurationsbranche et dyk i medarbejdere på 25%  fra februar til august – men i november ligger det tal igen tættere på januar. Samtidig er der i 2020 startet lige over 2.000 firmaer i denne branche.

Kan de nyopstartede firmaer overleve i længden? 

Data kan ikke spå om, hvordan fremtiden ser ud for de 71.000 nye CVR-numre, der er opstartet i 2020. Men vi kan konstatere, at hovedparten af virksomhederne er anpartsselskaber – og at disse har den største sandsynlighed for at overleve.

Det ses f.eks. hvis man ser på, hvor mange af de virksomheder, der blev stiftet i 2015, som stadig er aktive i dag – 5 år senere. Halvdelen af disse er aktive i dag. Værd at bemærke er dog, at andelen af aktive anpartsselskaber er 70% - dvs. væsentligt højere end personligt ejede virksomheder med en overlevelsesgrad, der er næste dobbelt så stor som for personligtejet- og enkeltmandsselskaber.

Udsigter for 2021?

Ovenstående tal viser et håbefuldt billede af mulighederne for dansk erhvervsliv – men hvad ved vi om 2021? Eksperter råber om risiko for store mængder afskedigelser og lukkede firmaer, når hjælpepakkerne udløber og moms og skat skal tilbagebetales.

Medarbejderantal for 2021 er endnu ikke offentlige tilgængelige via e-indkomst – men allerede nu viser tal om virksomhedsnedlukninger, at der muligvis venter et andet billede. I januar 2021 blev 3.354 virksomheder opløst – hvoraf 70% er enten under konkurs eller tvangsopløsning. Dette ligger en smule højere end sammenlignet med januar de foregående år.

Interessant er det også, at der ikke har været flere danske virksomheder end de foregående år, der har været nødt til at lukke i 2020. Det er dog vigtigt at have in mente, at medarbejdertal fra december 2020, hvor landet begyndte at blive lukket ned igen, endnu ikke er tilgængelige. Dansk Erhverv melder dog allerede nu om stabil ledighed, men gør også opmærksom på, at konkurs er truende.

Samtidig kan vi, som nævnt ovenfor, heller ikke komme udenom, at det kommer til at få en betydning, at moms- og skattebetaling er udskudt, og der stadig er den del virksomheder, der modtager støtte fra hjælpepakker. Det kan betyde forsinkelse i tvangsopløsning, hvis du har lyst, kan du læse mere om dette her.

Interesseret i flere tal?

Ovenstående data er trukket fra Lassos vidensportal, der viser realtidsoplysninger fra en række offentlige kilder, herunder CVR. Kontakt os, hvis du er interesseret i at vide mere.
Ring på +45 71 74 78 12 eller skriv til os på contact@lassox.com

Nyhedsbrev

Vil du holdes opdateret?