Skip to content
Videnshub | Blog | Blogindlæg

Analyse: Kvinderne i toppen af dansk erhvervsliv findes i bestyrelserne - men ikke i direktionerne

Fremhævet blogindlæg billede

En mangel på kvinder i danske topledelser er noget, erhvervslivet har hørt om mange gange. Heldigvis er mange virksomheder igang med en række tiltag for at imødekomme dette. Men emnet er for alvor kommet i mediernes søgelys, og i takt med at det også er kommet på den politiske agenda, har vi dykket ned i Erhvervsstyrelsens virksomhedsregister, CVR, og lavet en undersøgelse af det generelle billede i erhvervslivet - hvilke brancher har det højeste antal af kvinder? I hvilke kommuner ligger virksomhederne, der har flest kvindelige direktionsmedlemmer - og kan vi se en generel stigning gennem tiden?

Kvinder i topledelsen

Der findes p.t. 351.900 direktionsmedlemmer fordelt på godt 328.000 virksomheder i det danske erhvervsliv, hvoraf 48.730 er kvinder. Små 47 tusinde danske virksomheder har en direktion, hvor der minimum er ét kvindeligt medlem. Dvs. der er 14% kvindelige direktionsmedlemmer i det danske erhvervsliv - men hvorhenne i det danske kongerige sidder de? Hvilke kommuner har færrest og flest kvindelige direktionsmedlemmer? Og hvilken type virksomhedsform sidder de typisk (ikke) i?

I forhold til den historiske udvikling af andelen af virksomheder med minimum ét kvindeligt direktionsmedlem, er antallet hverken faldet eller steget markant gennem tiden.


Kvindelige direktionsmedlemmer fordelt pr. kommune

Ud af de tre største kommuner (målt ud fra højeste antal indbyggere) er Aalborg den kommune, som har færrest kvindelige direktionsmedlemmer. Ud af i alt 11.412 direktioner, er der 14% som har en direktion med minimum én kvinde. Hvis vi fortsætter længere syd på, har Aarhus kommune en del flere direktioner - nemlig 21.506 i alt - men ser vi på fordelingen af direktioner med minimum én kvinde, går billedet fra nordjylland igen: i alt findes der 13% direktioner, som har minimum ét kvindeligt medlem.

Bevæger vi os på den anden side af Bæltet, findes der  - ikke overraskende - væsentligt flere direktioner i Københavns kommune - men også flere direktioner som har minimum én kvinde. I alt findes der 16% direktioner i København, der minimum har én kvinde.

Antal direktioner i landets tre største kommuner
Ærø kommune er den kommune, som kan bryste sig med at have den højeste andel af kvindelige direktionsmedlemmer - på trods af at det er en relativ lille kommune med blot 229 direktioner i alt - er der 63 af dem, som minimum har ét kvindeligt medlem og det får dermed den sydfynske kommune op på i alt 28% direktioner med minimum én kvinde.

 

Kvindelige direktionsmedlemmer fordelt på virksomhedstyper

Aktieselskaber er den virksomhedstype, hvor der sidder færrest kvinder i direktionen - ud af i alt 34.886 direktioner er der 9% af dem, som har minimum ét kvindeligt medlem. Modsat finder vi flest kvindelige direktionsmedlemmer ved erhvervsdrivende fonde - her har 28% direktioner minimum ét kvindeligt medlem.

Andelen af virksomhedstyper med minimum ét kvindeligt direktionsmedlem


Vi finder kvinder i bestyrelsen, men ikke i direktionen

Interessant er det dog, at kvinderne i aktieselskaberne er markant bedre repræsenteret i bestyrelserne: Af de godt 35 tusinde aktive aktieselskaber, der findes i Danmark, har 52% af virksomhederne minimum én kvinde i bestyrelsen.

Bredere set (på tværs af virksomhedstyper) sidder der da også langt flere kvinder i bestyrelser kontra direktioner rundt omkring i landet - 45% af alle danske bestyrelser har minimum én kvinde. Hvor det modsat "kun" er 15% af alle danske direktioner som har minimum ét kvindeligt medlem.  


Disse brancher har færrest og flest kvinder

Kigger vi på tværs af alle brancher, kan vi se, at de brancher hvor andelen af direktioner med minimum ét kvindeligt direktionsmedlem er højest, er hos hhv. sundhedsvæsenet (43%), undervisningsbranchen (34%) og andre personlige ydelser - som fx frisør (45%).

Ud af de i alt 10 største brancher i Danmark, er de to brancher med den største andel af kvindelige direktionsmedlemmer: detailhandel og restaurationsbranchen. For detailbranchen udgør virksomheder med minimum ét kvindeligt direktionsmedlem 26% og for restaurationsbranchen er tallet 19%.

Der findes rent faktisk kun én branche i det danske erhvervsliv, hvor der er flere kvindelige direktionsmedlemmer end mandlige og det er dyrelægerne, hvor der er 53% kvinder.

#dkbiz #dkpol #cvr #erhvervsstyrelsen #danskerhverv #ledelse #diversitet


Er du interesseret i at høre mere om vores analyse - eller høre om vi kan lave en anden datadreven historie? Tøv ikke med at kontakt os på contact@lassox.com eller +45 71 74 78 12.

Nyhedsbrev

Vil du holdes opdateret?