Sommeren er over os, og det ser ud til, at danskerne så småt kan begynde at flyve til de varmere himmelstrøg i sommerferien. Men hvordan ser branchen ud, efter at have været presset til det absolut yderste under corona? Vi dykker ned i data om rejsearrangørerne her.
11 rejsearrangører er gået konkurs i 2020
Skal du nyde varmen på Lanzarote, eller vil du hellere vandre i de Østrigske alper? Så kan du vælge mellem de i alt 389 aktive rejsearrangører i Danmark til at planlægge din kommende sommerferie.
Dykker vi ned i data om branchen, og kun ser på de gængse virksomhedstyper (A/S, ApS etc.), kan vi se en lille stigning i antallet af konkurser de seneste fem år. Da vi muligvis endnu ikke har set det fulde efterspil af corona og antallet af konkurser i 2021 stadigvæk kan være undervejs, har vi spurgt Henrik Specht, direktør for rejsearrangørerne interesseorganisation, hvordan det har været at være rejsearrangør under en pandemi:
“Branchen har haft det forfærdeligt siden 13. marts 2020, og den er stadigvæk i knæ. Når vi står her på tærsklen af fase 4 af genåbningsaftalen for rejser, så er det naturligvis glædeligt, at det virker til, at der er en stor rejselyst hos danskerne. Problemet er så bare, at vi normalt har 6 måneder i løbet af et år til at sælge sommerens rejser på - og i år har vi i bedste tilfælde kun 6 uger til at sælge rejser i højsæsonen,”
fortæller Henrik.
Den typiske konkursramte rejsearrangør
Data fra CVR fortæller, at den typiske konkursramte rejsearrangør ligger i Region Hovedstaden, er en mindre virksomhed og har eksisteret gennemsnitligt i ca. 10 år. Vi har spurgt Henrik, om det er et billede, han kan genkende - eller om det overrasker ham, at det er sådanne typer rejsearrangører, som har måtte dreje nøglen:
“Der findes en række mindre rejsearrangører, som har haft det særdeles svært ved at klare hårde tider som fx corona. Et større antal af disse er ikke medlem af brancheforeningen. Men ser du udelukkende blandt vores medlemmer ved RID, har vi kun haft 2 rejsearrangører, som er gået konkurs i 2020,” forklarer han og fortsætter: “Og alle har haft det svært - store som små - for hjælpepakkerne er i vidt omfang kun delvis tilskud til de faste udgifter som fx løn og er en slags kompensation, fordi vi har været de facto tvangslukkede,” fortæller han.
En af branchens største konkurser har være Bravo Tours i 2019. Konkursen har kostet Rejsegarantifonden et sted mellem 125-150 mio. kr., og både Henrik og Finans.dk omtaler det som Danmarks største rejsekrak. Vi har derfor spurgt ham, om corona på nogen måde kan sammenlignes med dette eller noget andet, som han evt. har oplevet i sin karriere:
“Nu har jeg været i branchen i mange, mange år - og jeg har oplevet alt fra finanskrise til aske-udslippet i 2010, og jeg har aldrig oplevet noget som det her. Men nu er der heldigvis lys for enden af tunnelen, for fra 26. juni kan man rejse til alle lande i EU med et coronapas - det er vi meget glade for i rejsebranchen”, afslutter han.
Er du interesseret i at dykke yderligere ned i data - eller få anden data om andre relevante brancher - så tøv endelig ikke med at kontakte os på enten contact@lassox.com eller på tlf. +45 71 74 78 12.